tisdag 22 december 2009

Slååå inte jultomten!

Det finns vissa oskrivna regler som man inte pratar om.... Min SO-Lärare sa alltid som exempel att man får inte kasta sten inne på posten. Jag tror att hans brist på fantasi gjorde att han på eget kreativt sätt gjorde en omskrivning av det gamla ordspråket "Man skall inte kasta sten i glashus". Jag tänkte idag lägga till några nya oskriva regler gällande självase Tomten och julen.

Regel 1: Man ska inte slå Tomten
Regel 2: Ge aldrig tomten en sup efter julklappsutdelningen.
Regel 3: Kasta inte sten på tomten.

Under julen ska man vara snäll och reflektera lite över hur året har varit, varför orättvisor finns, vad man skulle vilja förbättra, hur kan man göra någon annan glad.
Julen är en tradition som man förknippar med glädje, men för många så är julen en helg fylld av allt annat än glädje. Misshandel, fylla eller bara ångest över att vara ensam när "alla andra" har en mysig familjetillställning med glada barn runt omkring sig. Självmordsstatistiken visar tydligt att julen inte bara förknippas med glädje. Vem känner du som kanske sitter ensam. Vem känner du som bor tillsammans med en missbrukare, vem känner du som kommer till jobbet med blåmärken och säger gång på gång att hon ramlat in i en vägg....?
Hur kan du och jag vara en hjälpande hand för dessa? Vi kanske inte orkar vara det varje dag, men under jul så kan man bjuda till lite extra. Kan vi inte bara lyfta luren och säga några vänliga ord eller varför inte bjuda in den ensamma grannen på en julfrukost eller kopp glögg. Vi känner alla någon som inte ser glädje framför sig i jul

Det borde vara en oskriven regel.... för vem skulle komma på tanke att såra eller vara dum mot tomten......

Låt Julen vara god!

Inga kommentarer: