måndag 18 januari 2010

Känslan av osäkerhet.

Vårt liv är fyllt med upp och nergångar, det är bra bra dagar och dålig. Om vi har massor av energi, är vi glada, Om vi är trötta och lynniga är det oftast stulen energi p.g.a. att något hänt underdagen. Det finns dagar när inget negativt kan påverka oss medan det andra dagar känns som att oavsett vad vi gör, så tycks allting misslyckas.


Vi ska absolut inte kolla igenom allting vi gör men ibland är det till hjälp att förstå sitt eget och andras handlande och tänkande för att underlätta vår lsituation. Vi har allt för lätt att fastna i detaljer som vi förstorar upp, vilket gör att vi medvetet eller omedvetet har en sak gnagande i tankarna, vilket stoppar upp oss själva.


Förvirring och osäkerhet är något som ständigt existerar mer eller mindre i vårt liv. Det tar enorma energier från oss vilket kan resultera i att man känner sig totalt slut. Precis som att osäkerhet sänder ut negativa energier till motparten, sänder beslutsamhet ut klara och positiva energier. Ibland är det extra nödvändigt att stanna upp och tänka efter flera gånger, vad är jag , vad vill jag o.s.v. innan man går vidare.
Skall man t.ex. fatta ett  beslut och känner sig osäker, så kommer garanterat ett felaktigt beslut att påverka dig negativt genom att skapa förvirring, kanske under en lång tid om du inte stannade upp och tänkte igenom situtationen ordentligt. Du lyssnade säkerligen inte på din intuition utan följde förnuftet. Denna gnagande tanke är ett resultat av att du valt fel, vilket i slutändan om det ofta upprepar sig, oftast leder till att du alltid tvivlar på dig själv, känner dig oviktig och värdelös och tappar all tro på dig själv. Har man däremot följt sin intuition, så känns automatiskt allt bra, man känner sig upprymd och får extra energi.
Tänk på att det aldrig är för sent att ångra sig, man kan be om ursäkt, erkänna sitt fel, be om en ny chans o.s.v.


Osäkerhet och inbillade felkänslor är ofta resultat av havererade förhållanden. Man inbillar sig själv saker, som kanske inte alls är relevanta. Egentligen så handlar det om att man sänder ut osäkra signaler och budskap till sin partner, som i sin tur tar emot och uppfattar dem efter sina egna mönster. Däri kommer vikten att alltid vara tydlig och prata ut om det som gnager inom oss. Varför kommer vi alltid ihåg negativa saker, de övergreppar oftast det postiva som är så mycket bättre att minnas.
Ett bra tips i alla sammanhang är att ta ett papper och göra 2 kolumner, på den ena sidan skriver man det positiva och på den andra det negativa. Detta kan oftast få oss att tänka på ett annat sätt. Men naturligtvis är detta inget bra knep att göra den dag du är extra irriterad.


Att reagera spontant, dvs utan att tänka sig för är både till för och nackdelar, det gäller att välja en gyllene medelväg. Tänk inte för länge och handla inte för snabbt. Man ska lyssna på sina känslor i grund och botten men inte handla överilat.


Entusiasm är en annan fallgrop som kan bränna ut oss totalt. Vissa människor ger sig med liv och lust in i en uppgift och ställer alltid upp på allt och alla utan att tänka på konsekvenserna, dvs. sitt eget välbefinnande. I grund och botten måste vi alltid tänka på oss själva i första hand, vad är bra för mig själv, annars blir vi lätt offer för utbrändhet eller psykiskt och fysiskt lidande.


 


Det största hotet mot dig själv är tveksamheter och rädsla. Orden; jag vet inte, jag kan inte, kanske och vi får se, kan inskränka dig totalt i din utveckling till att bli en självständig individ, för att leva  ett för dig bra liv och istället göra dig till slav inför andras beslutsamheter. Lär dig att aldrig göra mer än du själv känner att du vill och klarar av, oavsett vad, varese det gäller yrkesliv eller det privata. För sitt eget välbefinnande måste man vara egoistisk i första hand att ställa upp för andra kommer i andra hand.

Inga kommentarer: