fredag 15 januari 2010

Självförtroende

Många människor anser att självförtfoende är samma sak som självkänslan, men så är det inte. Dessa två är någon helt lika men ändå på något sätt lite sammanförande!
Självkänlsan som jag skrev om igår är en egenskaperna att uppleva sig själv för att klara av livets grundläggande aktiviteter och utmaningar samt att man förtjänar framgång och att må bra.
Självförtroende som jag tänkte skriva om idag är att människan bör ha en tilltro till sig själv för att kunna prestera.


Här är några saker man kan tänka på och försöka jobba med för att öka självförtroendet:

1. Tala inför andra människor:
- att tala inför människor är bland de största skräcker vi människor har, men för att övervinna detta så kan du när du står där, ta några djupa andetag medans du kollar ut på publiken och sök efter människor som ser intresserad ut, sedan under ditt tal fokusera och kolla på människor som du anser se ut att tycka de du pratar om är intressant, det gör det mycket lättare för dig själv att vilja fortsätta prata. Man kan även ha en lite mer dämpad belysning där publiken sitter för att dölja bland annat rodnad eller skräcken att folket kollar på dig.

- Upplev succe i ditt inre - Blunda och tänk på att du går ut på en scen. Framför dig är de männniskor du ska prata inför. Gör publiken hälften så stora som vanligt. Kolla in de i ögorna, sedan märker man att de tittar bort när du tar ögonkontakt med de eftersom de är lite rädda för dig. Med detta så visar du att det är du som tar kontrollen.

2. Ta kontakt med människor:
- Våga gå fram till nya människor, det är inte så fallit som man kan tro! Vad är det värsta som skulle kunna hända? Man kan börja att föröka söka uppmärksamheten för att sedan kanske gå fram och fråga några standarfraser. Om man börjar i en lite skala och försöker mer och mer, så kan de leda till att man till slut vågar ta steget till att börja hitta nya vänner.

3. Lär dig nya saker
- Man kan inte säga att man är dålig på saker förän man testat det! Allt för många människor säger att de är för dåliga för att gå på matematik kursen, träna eller göra den där middagen innan det ens försökt, vissa kan vara rädda för att försöka sig på nya saker, men ju mer du testar på desto snabbare kommer du inse att det inte alls var så farligt, pinsamt och obekvämt som man trodde från första början. Detta i sin tur kan leda till att man själv anser att man är rätt duktig på att prestera och att man kanske borde testat detta tidigare!

Inga kommentarer: