torsdag 14 januari 2010

Självkänsla.

Tvivlar du på om du duger? Alla människor duger!! Det kan vara ganska svårt och knepigt med hur man kan bygga upp sin självkänsla, då det tar väldigt lång tid och det är en stor och lång process att gå igenom. Man bör ha ett tålamod! Man kan jämföra självkänsla med mat, man kan äta en måltid men är inte mätt dagen efter för det! Självkänsla är något man bör tänka på hela tiden för att inte glömma bort den.


Några tips för att förbättra sin självkänsla:

1. Istället för att tänka negativa tankar om dig själv kan du byta ut dem mot en tanke som ger dig kraft och energi. Våra tankar påverkar hur vi agerar. Genom att tänka positiva tankar skapar vi positiva handlingar. Tänk t ex att du duger utmärkt som du själv är, tänk att du är en härlig person och människor i din omgivning njuter av att umgås med just dig.

2. Hitta olika perspektiv, tänk på en person som du tror har en stark självkänsla fundera kring hur denna människa tror på världen och hur den människan möter människor.

3. Våga och börja utmana dig själv! Gå utanför den bekvämazonen du lever i och våga göra saker som du tror att du aldrig skulle våga göra, man kan göra de i en liten skala till en börja och sedan öka på de för att känna av de lite bättra, de kan kännas obehagligt till en början men tillslut hittar man balansen och kommer landa med båda fötterna på jorden igen. Självkänslan växer när du inser hur mycket du klarat som du tidigare inte gjort.

4. Sätt gränser, det är viktigt ingen får behandla dig hur den vill. Ha konkreta gränser så ingen kan gå över de, för de är lätta att människor "trampar" på en om man inte har tydliga gränser.

5. Sätt stopp för den negativa rösten som hela tiden hackar på en och håller en tillbaka, denna röst gör att man hindras från att nå sina drömmar och mål med livet. Ersätt de negativa tankarna med positiva och bra tankar.

6. De sista är att det är viktigt att man tar hand om sig själv varje dag, det kan innebära att gå en promenad, unna sig något, ett varmt vad eller bara gör något som man själv tycker om att göra. För de bevisar för dig själv att du är viktig och att du tar hand om dig själv är bra.



Inga kommentarer: