söndag 13 december 2009

Att hålla en parrelation levande

Att träffa någon som man tycker om och som tycker om en själv så mycket att man vill dela all sin tid tillsammans är en dröm för många.


Redan från unga år när man gick i grundskolan fick vi lära oss att den livslånga kärleken tillsammans med någon är det vi bör sträva efter, många människor längtar efter denna tid och vill inget annat än att dela sitt liv med någon det kan vara i både tidig och sen ålder, tyvärr håller inte alla förhållanden och äktenskap..


Det är inte enkelt att leva tillsammans med en annan människa. Att dela livets glädjeämnen tillsammans är roligt, men när svårigheter och vardagstristess tränger sig på blir situationen inte lika enkel. Ofta tittar man på andra par i vår omgivning och tycker att de verkar ha ett perfekt liv, men de flesta par går igenom svåra perioder någon gång i sitt liv precis som en själv.


Den första tiden tillsammans brukar oftast ses genom ett rosa skimmer. Man är kär och lycklig över att ha träffat någon som man tycker så mycket om och som tycker om en lika mycket tillbaka. Visst kan det finnas små saker som man irriterar sig över hos den andre, men oftast har vi överseende med de sakerna eftersom allt annat är så bra. I början av mitt förhållande så låg vi uppe och pratade med varandra om allt och vi låg eller  satt uppe hela nätterna och diskutera livet och universum. Man tycker lika om det mesta, men respekterar varandras olikheter eftersom det är en del av ens personlighet.


Att flytta ihop är ett stort steg i en relation. Från att ha haft sitt eget rum och sin egen tid ska man nu dela all tid tillsammans. Det är nu de första problemen dyker upp. Eftersom alla har med sig erfarenheter och uppfostran hemifrån har vi ofta idéer om hur saker och ting ska skötas. Ofta vet vi kanske inte ens varför det måste ske på just det sättet utan vi har helt enkelt alltid gjort så. När någon annan kommer och vill göra saker på ett annat sätt kan vi bli irriterade och arga.


Ett råd är att stanna upp och tänka efter varför det är så viktigt att göra saker på det sätt du är van vid. Kanske finns det fördelar med det andra sättet också. Kan ni kompromissa eller kan ni kanske göra på olika sätt? Prata med varandra om saker ni tycker känns fel, men även om saker som känns rätt. Ibland glömmer man bort att berätta för den man ser hela tiden att man fortfarande tycker att han eller hon är bra och gör bra saker.


Det finns några hot som jag tycker är "farliga" när man är i ett lyckligt förhållande som t ex:
Bristande kommunikation, man pratar förbi varandra vilket gör att de leder till många olika missförstånd. Man ska alltid ta sig tid att berätta hur man mår och hur känner. Det är inte bra att gå med saker inom sig för ingen kan läsa någons tankar, normalt sätt.
Uppoffring, man måste någon gång ibland kunna offra sig för den andra.
Känslor, måste man visa ofta och återuppliva ibland för man kan inte hela tiden ta för givet att den andra vet om allt bara för man sagt de en gång eller visat de en gång.

BRÅK! Ja detta är någon som jag är väldigt duktig att se till i ett förhållande, för jag kan vara en väldigt pmskärring ibland, vilket jag inte vill vara men ibland är det så Inte mycket att göra något åt. Men jag har lärt mig att när man känner att det ligger irritation i lyften mellan varandra så stanna upp och fråga dig själv om det verkligen är värt att bråka om det just här eller om det är någonting man skulle kunna skratta åt istället.  Men något man absolut inte ska göra är att höja rösten för då tappar man både respekten och lyssnaren som man bråkar med. Jag har även fått råd om detta när bråk börjar utlösas:
- Man ska tänka över hur man känner för personen och vad som är viktigt för just en själv.
- Om många bråk handlar om t ex städning bör man tänka på varför det är viktigt för en själv att ha ett rent hem.
- Man ska tänka tillbaka och se om man ser något mönster i bråken som varit tidigare, tänker man på de kan man hitta en bra lösning för att inte göra om samma sak igen.

I ett förhållande är det väldigt vanligt att man har för mycket att göra under veckorna som t ex jobb/skola/träning eller att man helt enkelt har så mycket annat för sig att kärleken sätts åt sidan. Vi skyller problem i samvaron på att jobbet tar tid. Kanske behöver vi helt enkelt stanna upp ett tag och fråga oss om det verkligen är brist på tid som gör att vi inte tar itu med problem i samlivet. Föredrar vi bekvämlighet framför romantik? Det är en bra fråga eftersom ett förhållande kräver mycket tid för att hållas ihop. Tekniken idag gör det lite lättare för oss människor eftersom man behöver bara lyfta luren eller sända iväg ett sms för att vissa sin kärlek med skrift eller prat, men frågan är om det ger samma känsla som ett genomtänkt handskrivet brev? Jag tycker själv att det inte är samma känsla att få ett sms där de t ex står att "jag tycker om dig" det är alltid skönare att känna att någon tycker om en i verkligheten. Men självklart gillar jag att få såna sms när tiden inte räcker till för att ses.

Ibland behövs det bara små saker för att förändra en situation.


Inga kommentarer: