måndag 14 december 2009

Psykoser och Neuroser

Eftersom jag läser en hel del olika psykologi kurser på olika nivåer, så tänkte dra två flugor i en smäll nu genom att både dela med mig av detta till mina läsare och ha de här som ett hjälpmedel då jag har ett stort slutprov på onsdag. Jag tycker själv att det kan vara väldigt intressant de här med att lära sig hur människor handskas med vissa känslor, barnuppfostran och alla psykiska sjukdommar.

Tänkte börja med att förklara dessa två begrepp:
PSYKOSER- psykisk sjukdom som oftast berör djupt eftersom det handlar om lidande. När man träffar en psykisk sjuk person så kan det bli välidgt provocerande för vi alla har en inre värld med starka och primitiva känslor och fantasier. Skillanden mellan oss och den sjuke är att vi kan skilja på vår egna inre värld och den yttre, vilket den sjuke inte alltid kan.

Tänkte också ge ett exemel på en psykos nämligen Schizofreni som är en psykossjukdom som drabbar ca 1% av jordens befolkning. Risken att drabbas är lika stor oavsett om man är man eller kvinna, Personer som drabbas av sjukdomen har svårt att skilja på vad som är verkligt och inte verkligt och därför kan det ta flera månader innan de söker hjälp. Många schizofrena blir tysta, inbundna och frånvarande på grund av att det ofta förekommer tankestörningar. För att kunna ställa diagnosen Schizofreni måste sjukdomen ha pågått in minst 6 månader. Det är en väldigt suddig gräns mellan andra psykoser och Schizofreni, men Schizofreni är väldigt långvarigt och därför krävs 6 månader innan man kan ställa diagnosen. Schizofreni är egentligen en blandning av många olika psykiska störningar. Man vet ännu inte mycket om sjukdomen och det finns många olika symtom och faser.


Varför man blir schizofren vet man inte eftersom sjukdomen yttrar sig så varierande på olika personer och har så många symtom tror man att det är en blandning mellan många olika sjukdomar och psykoser, därför kan orsakerna vara olika från fall till fall. Man vet att flera olika faktorer kan spela roll men man kan inte säga precis vad som gör att man utvecklar schizofreni. Schizofreni är dock ärftligt, vilket betyder om man har en förälder som har schizofren så finns det 10-12% risk att barnet utvecklar sjukdomen, om båda föräldrarna är schizofrena är risken för barnet 40%.

Orsaker till att man kan få detta är som sagt om ens föräldrar har denna sjukdom eller att en person blivit misshandlad upprepade gånger, utsatta för incest eller andra jobbiga upplevelser kan orsaka att sjukdomen utvecklas. Att föräldrarna skiljer sig, att bli mobbad eller inte känna sig uppskattad, bli övergiven eller tvingad till något. Men det kan också handla om att det är mycket stress, presentationsångest och för högt tryck. Social isolering i kombination med åldersförändringar dessa olika saker kan göra så denna sjukdom kan brytas ut.


NEUROSER - Detta begrepp används framförallt inom den psykodynamiska psykologin. Neuros kan man oftast betrackta som en störning när den dels bottnar i omedvetna konflikter som trängs bort av ett starkt jag, dels ger vissa vinster fr den neurostiska personen.


Ett exempel på en neuros är Tvångsneuroser är både tvångstankar och tvångshandlingar. Tvångstankar kan handla om att man säger ett ord sen måste man säga ett annat ord som neutraliserar det första ordet. Men det kan också handla om något så vanligt som att man svär i kyrkan eller att man tänker hemska tankar. Tvångshandlingar är sådant som man satt rutin på. Att man måste gå in genom en dörr på ett särskilt vis eller att man bara får lov att gå över vägen på det vita vid ett övergångställe. Inte att man vill utan man måste göra det på just det viset annars kommer något hemskt hända, gör man det inte rätt första gången så måste man göra om det. Sådana handlingar kan både vara ett handikapp och bli egendomliga. Alla dessa rutiner tar väldigt lång tid därför kan det bli svårt att få tiden att räcka till. Det finns ett kontrolleringstvång också, att man måste kontrollera ifall kaffekokaren är avstängd eller att bilen är låst om och om igen.

Den mest använda metoden är exponering med responsprevetion. Den går ut på att man tvingar fram tvångsbeteendet och håller sedan kvar patienten i ångesten tills den släpper. Patienten får alltså inte göra sin vanliga ångestlugnande ritual. Men efter ”terapin” förstår patienten att det inte va så farligt, att inget händer även om ritualen inte användes. Man kan även ta medicin för tvång.

Det finns olika sätt att se på en neuros från en biologisk, en psykoanalytisk och en behavoristisk förklaringssyn. Men det beteendeperspektiv som visat sig vara effektivt är det psykoanalytiska. Freuds teorier om barndomen och det omedvetna är den grundläggande tanken man använder sig av. Många av hans begrepp kan speglas i neuroserna. Det är även så att det främst är inom psykodynamiska psykologin ordet neuros används. Man kallar problemet neuros när en konflikt bottnar i det omedvetna som i sin tur trängs tillbaka av ett starkt jag, det ger vinster för en neurotisk person. På grund av att bortträngningen slipper personen ångesten som uppkommit vid konflikten om personen varit medveten om den.

 


 

Inga kommentarer: